Kunstiõhtu „Ukraina luuletustes“

Kunstiõhtu „Ukraina luuletustes“

Täname kõiki, kes ühines imelise Kunstiõhtuga „Ukraina luuletustes“, mille Assotsiatsioon korraldas Ukraina Kaitsjate Päeva ja Ukraina Kasakate Päeva auks!

 

See oli tõeliselt eriline õhtu – me isegi ei oodanud, et Tallinnas elab nii palju talendikaid ukrainlasi! Mustpeade maja saalis, võimalik, pole kunagi kõlanud nii palju ukraina luulet Taras Ševtšenkolt, Vasõl Stusilt, Pavlo Tõtšõnalt, Lina Kostenkolt, Serhii Žadanilt, Lala Tarapkinalt, Olena Levtšenkolt ja paljudelt muudelt kuulsatelt ja vähem kuulsatelt autoritelt.

Klassikute ja kaasaegsete autorite looming kõlas Olha Krasnopolska, Serhii Oliinyku, Alina Yemelianenko, Inna Hordiyenko, Natalia Ševtšenko, Pavlo Sotuli, Anastasia Kozachoki, Volodymyr Lapshovi, Inna Nazaretsi, Andrii Anisimovi, Olga Zheglova ja Lubov Lauri huulilt…

 

Õhtu algas Olha Krasnopolska, pärit Kropõvnõtskõi linnast, kunstiprojekti „Valu ja usu killud: Graafilised joonistatud ja riimitud kompositsioonid „roosast sketširaamatust“ esitlusest. Olha pühendas oma luule ja joonistused Ukraina Kaitsjate Päevale, kes hukkusid võitluses Ukraina iseseisvuse, suveräänsuse ja territoriaalse terviklikkuse eest. Olha etüüdides ja luuletustes tundis iga kuulaja osa valust, oma osa kaotusest.

 

Sügava mulje jättis kõikidele kohalviibijatele Serhii Žadani luuletuse „Võta vaid olulisim“ deklameerimine ukraina ja bangla keeles Ukraina Organisatsioonide Assotsiatsiooni Eestis kommunikatsioonidirektor Inna Hordijenko ja Bangladeši kodaniku Shameema esituses. Tüdruk õpib Tallinna Ülikoolis ja Eesti Kunstiakadeemias ning huvitub ukraina kirjandusest. Ta tõlkis mainitud Žadani luuletuse oma keelde ning hea meelega luuletuste ettelugemisega ukraina luuleõhtul!

 

Kõigile avaldasid muljet ka Alina Yemelianenko sügavad ja läbitungivad sõjateemalised luuletused, kes on juba korraldanud Tallinnas oma luule lugemise ja andis korraldajatele oma luulekogu.

 

Luuletused kõlasid ilutsesid pianist Hanna Hartšenko saatel, kes kaunistas õhtut oma imelise klaverimänguga. Samuti esitasid suurepäraseid muusikalisi kompositsioone “Ukraina luuletustes” kuulus akordionimängija Taras Muzychko ja lauljad Victoria Pakholko, Larisa Kovalenko ja Natalia Tsvik!

 

Більше фото від нашого улюбленого фотографа Jeliva Photography дивіться на сторінці Асоціації у фейсбук.

 

Täname kõiki, kes on tulnud vaimustuma meie luuletajate „suure sõnaga“, sest meie haavad praegu paranevad, aidates meil üle elada seda hirmsat sõda, julgustades meid jätkama võitlust oma vabaduse eest ja uskuma Ukraina võitu!

Täname Mustpeade maja külalislahkuse eest, ettevõttele Wines From Ukraine, kes kostitas kõiki õhtu külalisi Ukraina veinidega, õhtu saatejuhile Serhiy Oliynykile - Stand up from UA asutajale, ettevõte Lara Craft ja Inna Kryachkovale, kes esitlesid üritusel oma tooteid – Ukraina kaunistusi. Samuti kogu Ukraina organisatsioonide Assotsiatsiooni meeskonnale ja vabatahtlikele abi eest ürituse korraldamisel ja läbiviimisel!

 

Vaata meie armastatud fotograafi Jeliva Photography fotosid Assotsiatsiooni Facebooki lehel.

2 oktoober 2023