Holodomori 90. aastapäevaks

Holodomori 90. aastapäevaks

Ukraina rahva ajaloo ühe suurima tragöödia, Holodomori 90. aastapäeva puhul toimusid lastele temaatilised informatiivsed tunnid, mida korraldasid Assotsiatsiooni kuuluvad Ukraina organisatsioonid:

Sillamäe Ukraina selts „Vodohrai“ pidas Pühapäevakooli „Vodohrai“ lastele tunni "Holodomori ohvrite mälestuspäev", mille käigus lapsed vaatasid videoid "Sa tõid mulle õuna...", " Näljane vaim" ning tutvuti ka esitlusega „Hoia mälu. Hoia tõde" ning valmistas Ukraina kaardi kujulise pannoo, millel on kujutatud nisu viljapead kui „Viie viljapea seaduse" sümbolit. Leina märgiks süüdati küünal mälestamaks nälga surnud süütuid inimesi ja austati Holodomori ajal hukkunuid vaikuse minutiga.

Ukraina pühapäevakooli "Nadiia" õpilased said teada mälestuspäeva juurutamise ajalugu, "Viie viljapea seadust", mustadest tahvlitest, plakatitest "Tõe inimesed - et maailm teaks", Holodomori ohvrite memoriaalist, Holodomori-genotsiidi muuseumist ja paljust muust kooliõpetajatelt Alla Inno-Jakymenkol ja Tetyana Klymenkolt. Ja Ukraina folklooriseltsi "Spadok" esindajad Lidia ja Volodymyr rääkisid tõestisündinud lugudest tollest ajast, mida nad said teada oma sugulastelt, keda see kohutav häda puudutas.

Ukraina Noorte Liidu Eestis poolt läbiviidava Loometöökoja meistriklassid on iga kord ajastatud Ukraina ajaloos ja kultuuris olulistele kuupäevadele ja olulistele sündmustele. Sel nädalal algasid tunnid jutustuse ja vestlusega Holodomorist ning kõigi hukkunute ja nende mälestuse austamisega, tänu kellele me elame edasi. Samuti said lapsed teada, et Eesti oli üks esimesi riike, kes tunnistas 30 aastat tagasi Holodomori genotsiidiks, ning rääkisid, miks on oluline ajalugu tunda ja edasi kanda.
Lastega pole lihtne selliseid hirmsaid asju arutada, kuid meie noored peavad teadma nende ajalugu ja andma seda edasi järgmisele põlvkonnale. Isegi paljud meist, täiskasvanuist, avastavad nüüd uuesti Ukraina rahva ajalugu. Täname Ukraina organisatsioonide juhte ja koordinaatoreid tundide läbiviimise eest!!!

10. detsembril on meil kõigil võimalik vaadata dokumentaalfilmide tsüklit „Holodomor. Kroonikud“, mis räägib Ukraina ajaloo kohutavamatest sündmustest - näljahädast, mille NSV Liidu kommunistlik režiim Ukraina rahva hävitamiseks kunstlikult tekitas. Ukrainas toimus filmi esilinastus eelmisel nädalal ning sellel osalesid tuntud ühiskonna- ja kultuuritegelased, ajakirjanikud, poliitikaeksperdid, Euroopa riikide saatkondade esindajad, rahvusvahelised rahastajad, Ukraina diplomaadid, Ukraina rahvasaadikud erinevatest fraktsioonidest ja kaks Ukraina presidenti - Viktor Juštšenko ja Petro Porošenko.

Filmilinastusest lähemalt: Dokumentaalsarja „Holodomor. Kroonikud“ esilinastus | Tallinn
Foto: Sillamäe Ukraina selts „Vodohrai“, Ukraina pühapäevakool „Nadia“

29 november 2023