Uue õppeaasta algus

Uue õppeaasta algus

Laste ja lastevanemate poole pöördus koolijuhataja ja käsitööõpetaja Alla Inno-Yakymenko, kes soovis kõigile edukat aastat. Ta rääkis ka sellest, kuidas pühapäevakool on nii palju aastaid töötanud selle nimel, et Ukrainast pärit lapsed saaksid säilitada oma emakeelt ja mitte unustada oma kultuuritraditsioone. Ta tänas kõiki õpetajaid kohusetundliku töö eest: Ludmila Gramyak – banduura ansambli juht ja lauluõpetaja, Tetyana Klymenko - ukrainistika ja ukraina keele õpetaja, Dmytro Dobrovolskyi - ukraina kunstnik, kes annab koolis joonistus- ja kunstitunde.

 

26. hooaja avamisel osales Oksana Mamutova - kooli asutaja, kes söendas juba 1987. aastal Prosvita seltsi baasil pühapäevakooli avada!

Assotsiatsiooni juhatuse esimees Volodymyr Palamar pöördus kõigi kohaletulnute poole ja tänas eriti proua Oksanat selle eest, et ta kandis neil päevil hoolt ukraina keele ja kultuuri säilitamise eest Eestis sündinud lastele.

„On äärmiselt oluline, et elaksime hinges Jumalaga ja südames Ukrainaga. Ja ma olen väga tänulik kogu kooli meeskonnale teie töö eest! Ja tahan tänada ka neid, kes meid aitavad! Eesti Kultuuriministeerium, kust saame projektiraha kooli eksisteerimiseks. Ukraina Suursaatkond Eesti Vabariigis, kes toetab kooli ka rahaliselt. Rahvasaadikule proua Iryna Konstankevychile, kes kinkis meile eelmisel aastal banduurad, millest me nii väga puudust tundsime. Presidendi abikaasale Olena Zelenskale abi osutamise eest raamatute ja õppematerjalide näol. Ja kõigile, kes aitavad meie lastel säilitada nende keelt, traditsioone ja identiteeti.

Kui olete emigratsioonis ja kui teil puudub suhtlemine, siis viibite omade keskel. Meie kool oli mõeldud eesti-ukrainlaste lastele ehk siin sündinutele.

Nüüd on aga meiega liitunud paljud lapsed, kes tulid Ukrainast sõja tõttu. Nad oskavad keelt ja seetõttu on Eesti ukraina lastel nüüd palju lihtsam "ööbikukeelt" ära õppida, sest nad suhtlevad emakeele kandjatega," märkis ta.

 

Ukraina suursaadik Eestis Maksym Kononenko samuti pöördus kooli õpetajate ja õpilaste poole.

"Täna kinkisite mulle pidupäeva. Lõpetasin kooli kaua aega tagasi ja olen juba unustanud, kuidas siis oli. Ja kui täna tulin teie poole, neil sügistel tänavatel, sadas veidi vihma ja langes lehti, meenus mu lapsepõlv ja oli tunne, et lähen esimesse klassi! Sain rahulolu neist meenutustest ja rahulolu tollest olulisest osast meie elus, mis on meil kõigil.

Tahan teile öelda, et igaühes teist asub talent. See on täiesti kindel. Te olete kõik andekad, mul pole ühtegi kahtlust. Iga inimese suurim väljakutse on kahtlemata ära tunda oma anne, avastada, mõista, milles nimelt sa oled andekas! Siin olevad õpetajad saavad teid selles aidata. Õppimine pole lisakoormus või probleem, mis turjale kukub! See on tõesti lisavõimsus. Ja see, kuidas te seda ära kasutate, sõltub vaid teist. Mõtisklege sellest.

 

Ja ma tahan teid õnnitleda õpetajate päeva puhul! Traditsiooniliselt tähistatakse seda oktoobri alguses. See on väga tähtis elukutse, ma tean seda hästi, kuna mu vanemad on õpetajad, mu abikaasa vanemad on õpetajad ja see on maailm, milles ma üles kasvasin. Ja ma tean, kui raske töö on olla alati motiveeritud, täis jõudu, tulla teiega suhtlema, mis ka teie isiklikus elus või materiaalses plaanis ka ei juhtuks. Need inimesed panevad kõik kõrvale, et tulla ja veeta see aeg teiega, anda tükike endast ja aidata teil avada end. Seetõttu õnnitleme kõiki õpetajaid neid kõiki lähiajal ees ootava püha puhul,“ rõhutas suursaadik.

 

Pühapäevakoolilapsed laulsid külalistele laule ning kõik kohalolijad mängisid õpilastega isegi mängu  Kahoot kavast, mis annab võimaluse arendada oma maailmapilti ning teadmisi Ukraina ajaloost ja kultuurist.

 

Kui soovite panna oma lapsi kirja Nadiya kooli, on meie kogenud pedagoogidel hea meel näha neid järgnevates tundides:

 

- ukraina keel

- ukraina kirjandus

- ukrainistika

- muusika

- käsitöö

- kunst

 

Rohkem üksikasju saate teada, pöördudes vahetult kooli juhtkonna poole Nadiya Kooli  kodulehel.

3 oktoober 2023