Laste Kinoklubi seansid jätkuvad

Laste Kinoklubi seansid jätkuvad

Oktoobris tegevust alustanud Laste Kinoklubi Eestis raames linastusid mängufilm „Ivan Sõla“ ning animafilmid „Tsaar Viripill ja Kõditaja“ ning „Varastatud kuu. Ristiisa“. Režissöör, stsenarist, näitleja, kirjanik, produtsent ja Ukraina teeneline kunstnik Viktor Andriyenko tuli Tallinna isiklikult esitlema filme! Linastused korraldas Ukraina Organisatsioonide Assotsiatsioon Eestis Integratsiooni Sihtasutuse ja Eesti Kultuuriministeeriumi toel.

Režissöör Viktor Andriyenko film „Ivan Sõla“ pälvis Lesja Ukrainka auhinna nominatsioonis „Parim film lastele ja noortele“, samuti lisati see Ukraina Haridusministeeriumi otsusega koolikavasse ja seda näidatakse pidevalt noortele vaatajatele väikestel ja suurtel ekraanidel mitte ainult Ukrainas, vaid ka teistes riikides!
Režissöör rääkis, kuidas ja kus toimusid filmivõtted, rääkis huvitavaid fakte filmi peategelase prototüübi - 20 sajandi alguse maailma tugevaima mehe Ivan Firtsaki - elust ning jagas lugusid sellest, kuidas loodi filmi trikid.
Pärast filmi vaatamist vestles režissöör noore publikuga, kes esitas Viktorile küsimusi ja tundis huvi tema loomingulise edu vastu. Lisaks käisid filmi vaatama ka laste vanemad, kes mäletavad ja hindavad Viktor Andrienko loomingut. Publik ei tahtnud režissööri kaua minema lasta ning jutt jätkus kino Kino Sõprus, kus Ukraina Kinoklubi traditsiooniliselt seansse peab, telgitagustel!
Multifilmide „Tsaar Viripill ja Kõditaja“ ja „Varastatud kuu. Ristiisa“ linastus, samuti Viktor Andriyenko ja Olena Shulha lasteraamatu „Võlumetsa legendid“ esitlus toimus Tallinna Keskraamatukogus.
Raamatu „Võlumetsa legendid“ süžee loodi Viktor Andrienko samanimelise filmi stsenaariumi järgi, mille tootmine oli peatatud covidi ja sõja tõttu. Illustratsioonide kallal töötas kuulus Ukraina kunstnik Oles Yusypchuk ja tegelased loodi Ukraina näitlejate prototüüpide põhjal: Brodnik on kirjutatud Vasyl Virastyuki järgi ja Vasyl Bendas inspireeris Molfar (võluer) Bazika kuju.
Viktor rääkis lastele, kuidas tema ja Olena Shulga raamatu kallal töötasid, esitas stseene valmivast filmist „Võlumetsa legendid“ ning kujutas värvikalt, kuidas toimub animeeritud tegelaskujude loomine ja multifilmidele hääle peale lugemine!

Raamatu esitlusel viibisid Spilno_ee raamatukogu esindajad, kellele Viktor Andriyenko kinkis oma autogrammiga raamatud: „Võlumetsa legendid“ ja „Papagoi Flint hullud seiklused“!
Ja siis oli ühisfoto ja palju tellimusi raamatu „Võlumetsa legendid“ Eestisse toimetamiseks.

Aitäh fotode eest Volodymyr Slobodian!

Otsige veelgi rohkem fotosid ja salvestage need endale mälestuseks lingil:

Projekt „Ukraina laste filmiklubi Eestis/Ukraina kinoklubi Ukraina sõjapõgenikest noortele“ 5-1.1.UKR/2023_252-1 realiseeritakse Integratsiooni Sihtasutuse ja Eesti Kultuuriministeeriumi toel.

21 november 2023