Ukraina Organisatsioonide Assotsiatsioon Eestis

Kallid sõbrad!

Eelmine 2023. aasta, mis oli Ukraina jaoks väga raske, veenis meid taaskord, et ukrainlased on alistamatu rahvas, rahvas, kes võitleb oma iseseisvuse eest lõpuni. See aasta ühendas välismaal asuvat ukraina kogukonda kahtlemata veelgi enam. Kogu meie töö ja kõik meie projektid on eelkõige suunatud sellele, et aidata Ukraina rahval kaitsta oma väärikust ja maad rašistide sissetungi eest.

Võttes kokku eelmist aastat, tahame jagada teiega oma saavutusi ja neid projekte, mis meie hinnangul aitavad Eestisse ümberasunud ukrainlastel ja Ukraina eestlastel säilitada oma kultuurilist identiteeti, aitavad kaasa ühtsusele ja üksteise toetamisele ning tugevdavad dialoogi ja mõistmist ukraina ja eesti kogukondade vahel.


Assotsiatsioon on oma asutamise kuupäevast alates viinud läbi kultuuri-, kunsti- ja haridusüritusi, mis on suunatud ukraina kultuuri, keele, traditsioonide ja identiteedi säilitamisele ja arendamisele, samuti ukraina kogukonna elu rikastamisele Eestis. Assotsiatsioon on alates 2014. aastast aktiivselt toetanud Ukraina rahvast nende vabadusvõitluses vabaduse eest ning jätkab seda tegevust praeguseni.

Alates täiemahulise invasiooni algusest on Eestisse sisenenud üle 120 000 ukraina põgeniku - ukrainlaste diasporaa on neljakordistunud. Seoses sellega tundis Assotsiatsioon vajadust luua rohkem integratsiooni-, sotsiaal- ja kultuuriprojekte, et tagada ukrainlastele tihedamat suhtlust ja integratsiooni Eesti ühiskonda.


2023. aastal liitusid Assotsiatsiooniga uued ukraina organisatsioonid ja nüüdseks on Assotsiatsioonis 19 liikmesorganisatsiooni! Tegevusega liitusid:

1. MTÜ Ukraina meedia Druzi, Tallinn, Juhatuse liige Inna Hordienko

Ukraina meedia SÕBRAD. Tallinna linn Juhataja Inna Hordienko

2. UKRAINA KAASMAALASKONNA PAIDE SPOGAD. Juhatuse liige Vilina Hange

Paide ukraina selts "Spogad". Juhataja

3. MTÜ Ukraina Rahvamuusikaansambel Dibrova, Tallinn. Juhatuse liige Alona Duminika

Ukraina rahvamuusikaansambel "Dibrova". Alona Duminika juht

4. MTÜ KOLO, Tartu. Juhatuse liige Aliona Kuts

KOLO: laste lugemisklubi, Tartu. Pea Aliona Kuts

5. OÜ Humor UA, Tallinn. Juhatuse liige Oliinyk Serhii

Stand Up from UA (OÜ Humor UA) Tallinn. juhataja Serhii Oliynyk



2023. aasta jooksul lõime uusi projekte, nagu näiteks:

1. Ukraina kinoklubi Eestis Ukraina Suursaatkonna Eestis toetusel.

Kinoklubi asutati 2023. aasta veebruaris eesmärgiga tutvustada eestlastele ja ukrainlastele andekate Ukraina režissööride klassikalist ja kaasaegset kinematograafiat ning populariseerida kodumaist filmikunsti välismaal. Suurem osa filmilinastustest toimub Tallinna linnas ajaloolises Kino Sõprus majas. Lisaks toimuvad linastused juba paljudes teistes Eesti linnades! 2023. aastal näidati 16 filmi!

2. Ukraina Filmiklubi raames käivitati 2023. aasta oktoobris Integratsioonisihtasutuse ja Eesti Kultuuriministeeriumi toel Laste kinoklubi Eestis. Tallinnas, Tartus, Sakus, Kuressaares, Valgas, Kohtla-Järvel, Võrus ja Pärnus toimusid Ukraina mängu- ja animafilmide linastused, temaatilised kohtumised loomeinimestega ja arutelud laste publikuga.

Kõik filmid näidatakse ukraina keeles ingliskeelsete subtiitritega. Kuigi oleme mõnele filmile juba ka eestikeelsed subtiitrid tootnud! Eesti kultuurilise mitmekesisuse aasta-2024 raames on plaanis täiendada kinoklubi projekti ja subtitreerida enamust filme eesti keeles, samuti valida linastamiseks välja Eestis valminud filmid, millele toota ukrainakeelsed subtiitrid.

3. Etnofestival „Võsyvanka ühendab“, koostöös Eesti Vabaohumuuseumiga

Festival toimus maikuus koostöös Eesti Vabaohumuuseumiga ülemaailmse võšõvanka (ukraina etnotikandiga pluus) päeva puhul ning saavutas suure eesmärgi - ühendada ukrainlasi ja eestlasi soovis säilitada iidseid rahvatraditsioone ja kultuuri, samuti tutvustada üksteisele oma rahvust ja rahvuslikku kultuuripärandit.

Oleme koondanud Tallinna "taeva alla": ukraina köögi parimaid kohalikke kokkasid, Ukrainast pärit andekaid käsitöömeistreid, kes esitlesid käsitööna valmistatud toodete uskumatut ilu, Eesti ja Ukraina ansamblite lauljaid ja tantsijaid, kes lõbustasid ja andsid peo külalistele energiat! Festivali on kavas läbi viia iga-aastaselt, seega ootame teid maikuus 2024!

4. Eesti esimene ukrainakeelne raadiojaam DRUZI

Alates oktoobrist on Assotsiatsioon käivitanud veel ühe projekti, mis võimaldab ukrainlastel säilitada oma kultuurilist identiteeti ja keelt, pakkuda ligipääsu objektiivsele ja sõltumatule informatsioonile ning tugevdada dialoogi ukraina ja eesti kogukondade vahel!

DRUZI.ee on esimene ukrainakeelne raadiojaam Eestis, mis on mõeldud Eestis elavatele ukrainlastele ja Ukrainast huvitatud eestlastele. Tegemist on kahte kultuuri ühendava platvormiga, mis annab kuulajatele võimaluse nautida nii Ukraina kui Eesti muusikat ning tarbida ajakohast infot. Raadio DRUZI.ee on loodud selleks, et muuta ukrainlaste elu Eestis täisväärtuslikumaks, aidata neil hõlpsalt Eesti keskkonda sulanduda ning hoida sidet oma kodumaa ja ukraina kogukonnaga.


Traditsiooniliselt toimusid 2023. aasta juunis, oktoobris ja detsembris järgmised üritused: Rahvusvahelised festivalid „Ukraina lilled“, „Põhjatäht“ Eesti Kultuuriministeeriumi, Integratsiooni Sihtasutuse ja Ukraina Välisministeeriumi toel. Kultuuriministeeriumi, Integratsiooni Sihtasutuse ja Sillamäe Linnavolikogu toel toimus laste ja noorte festival "Mõkolai-Fest" (Sillamäe ukraina selts Vodograi)!

Vaata lähemalt rubriigist „Kultuur“.

2023. aastal viis Ukraina Organisatsioonide Assotsiatsioon Eestis ellu, oli kaaskorraldaja ja toetas suurt hulka kultuurialgatusi ja -projekte:

ja palju muid tegevusi.

Vaata lähemalt organisatsiooni senistest tegemistest rubriigist „Uudised“ ja „Projektid ja üritused“


Koostöö loomise raames 2023. aastal osalesid Assotsiatsiooni esindajad suurel hulgal partnerite üritustel, aga ka kohtumistel Ukraina saatkonnas Eestis, Integratsiooni Sihtasutuses ning Eesti Kultuuriministeeriumis ja Haridus- ja Teadusministeeriumis, kohtumistel Ukraina delegatsioonidega Tallinnas projekti „Esmaabi lastele“ raames, Integratsiooni Sihtasutuse korraldatud rahvusvahelisel konverentsil „Turvalisusest solidaarsuseni: lõimumise väljakutsed kriisiaegadel“ ja Eesti Inimõiguste Instituudi kutsel konverentsil „Sõda, diktatuur ja inimõigused“.

Ukraina visiidi käigus kohtusime Ukraina riigikeele kaitse volinikuga ning allkirjastasime ka Lesja Ukrainka nimelise Volõni Riikliku Ülikooliga koostöömemorandumi!

2023. aasta jooksul said meie esindajad külalisteks kohalikus (Postimees, Delfi, ETV+, Aktuaalne kaamera, Tšervona kalõna) ja Ukraina meedias (1+1, hromadske raadio, Ukrinform), kus räägiti Assotsiatsiooni jooksvast tegevusest ja käimasolevatest projektidest Ukraina toetuseks.


Jätkame Ukraina rahva igakülgset toetamist nende võitluses iseseisvuse ja vabaduse eest! Iga Ukraina Organisatsioonide Assotsiatsiooni Eestis poolt korraldatava üritusega kaasneb ka heategevuslike annetuste kogumine käimasolevate kogumiste jaoks. Lisaks aitasime 2023. aastal korduvalt ellu viia üritusi, mille käigus toimus ka teiste heategevusorganisatsioonide korraldatud rahakogumine Ukraina relvajõudude ja Ukraina rahva toetuseks.

Palun lugege lehelt meie vabatahtlike selle suuna tegevuse aruandeid.


Kuidas möödus 2023. aasta Assotsiatsiooni kuuluvate Ukraina organisatsioonide jaoks?

Kutsume teid tutvuma organisatsioonide aruannete ja tegevustega:

  • Loomeühendus „Orpheus“, Tapa. Juhataja Ljubov Laur
  • Ukraina selts Vodogray, Sillamäe, juhataja Larysa Zhytnyk
  • Ukraina Noorte Liit Eestis, Tallinn. Piirkonnavalitsuse juht Volodymyr Palamar
  • Ukraina kunstistuudio „MRIJA“, Tallinn. Juhataja Oleksandr Smirnov
  • Paide linna ukraina kogukond. Juhataja Tetyana Poniatenko
  • Mittetulundusühing DobroArt Studio. Juhataja Dmytro Dobrovolskyi
  • Ukraina meedia Druzi MTÜ, Tallinn. Juhataja Inna Hordienko
  • Mittetulundusühing Kunstistuudio „Anima“, Tallinn. Pea Alla-nno Yakymenko
  • Ukraina Selts „Kalyna“, Valga. Juhataja Ruslan Dovha
  • MTÜ Spilno Raamatukogu, Tallinn. Juhataja Daria Šiaulene
  • Ukraina rahvamuusika ansambel „Dibrova“, Tallinn. Alona Duminika juht
  • Mittetulundusühing KOLO, Tartu. Juhataja Alona Kuts
  • OÜ Humor UA, Tallinn. Juhataja Serhiy Oliynyk


Valmistume uute projektide ja sündmuste elluviimiseks 2024. aastal!
Meil on hea meel näha teid nii meie üritustel osalejana kui ka meeskonna liikmena.

Au Ukrainale! Elagu Eesti!

7 veebruar 2024