Filmi „Kultuur vs sõda“ linastus Pärnus

Filmi „Kultuur vs sõda“ linastus Pärnus

25. märtsil toimus Pärnu Endla teatris Ukraina kinoklubi Eestis raames filmi „Kultuur vs sõda“ linastus.

Assotsiatsioon ajastas selle filmi esilinastuse Ukraina Kinoklubi aastapäevale, mida tähistati 25. veebruaril 2024. aastal Tallinnas Kinos Sõprus, aga ka Vene täiemahulise sõjalise sissetungi Ukrainasse alguse 2. aastapäevale.

Pärnu linastus langes kokku ka traagilise kuupäevaga - 25. märtsil mälestas Eesti märtsiküüditamise ohvreid. Seepärast oli filmi „Kultuur vs sõda“ linastus sel päeval eriti sümboolne, sest Venemaa sooritab praegu samu hirmsaid inimsusevastaseid kuritegusid, mida Nõukogude Liit sooritas 75 aastat tagasi Eesti inimeste vastu.

Linastuse algul märkis seda Endla teatri juht Roland Leesment. Ta tänas kõiki filmi vaatama tulnuid ja rõhutas Eesti rahva solidaarsust Ukraina rahvaga võitluses Vene agressori vastu. Ta rõhutas ka, et mälestus küüditamistest sunnib inimesi mitte unustama seda kohutavat Nõukogude võimu terroriakti ning selle asemel pidama meeles, mis võib juhtuda meie kõigiga, kui Putinit ei peatata.

Saalis esines kuulajatega ka Assotsiatsiooni esimees Volodymyr Palamar, kes toetas Rolandi sõnu ja märkis, et kohutava, neli päeva kestnud eestlaste küüditamislaine ohvriks langes üle 20 000 eestlase, kellest ligi 80 protsenti olid naised ja lapsed. Siberis suri umbes 3000 asumisele saadetut.

„Tänaseks on paljud Ukraina kodanikud juba okupeeritud aladelt küüditatud. Ja pärast selle aasta märtsi plaanib Venemaa Föderatsioon Venemaa passi saamisest keeldunud sukrainlaste esimesed kollektiivsed küüditamised.“ Ta tuletas meelde ka laste röövimist, sunniviisilist ümberasutamist ja väljasaatmist ajutiselt okupeeritud aladelt Venemaa poolt. „Peame seisma koos agressori vastu ja sellised filmid, nagu tänane, näitavad meile, et ainult ühine võitlus toob Ukrainale kauaoodatud võidu.“

Assotsiatsiooni kommunikatsioonidirektor Inna Gordienko märkis, et film „Kultuur vs sõda“ loodi sündmuste jäädvustamiseks ja tõe dokumenteerimiseks Venemaa sõjast Ukraina vastu.

„Täna näete lugusid kuulsatest kunstnikest, kes astusid Ukraina relvajõudude ridadesse, aga ka kultuurivaldkonna esindajatega, kes osalevad aktiivselt vabatahtlikus tegevuses. Te teate kõiki neid inimesi hästi, nad kõik panid oma loomingu pausile, et kaitsta oma kodumaad. Peame hoidma oma rinde ka Eestis ja tegema kõik endast sõltuva, et aidata kaasmaalasi võidule lähemale.“

Täname Ukraina päevakeskust Pärnus (Polina Vityuk), Ukraina seltsi Vittšõzna (Liudmyla Faynytska) ja loomulikult Endla Teatri juhtkonda – Inger Lilles-Nestorit ja Roland Leesmenti abi eest linastuse korraldamisel!

Aitäh igaühele, kes tuli Pärnus filmi vaatama ja annetama Ukraina toetuseks – tänu teile kogusime 185 eurot!

Eraldi täname meie selle linastuse koostööpartneritele ja ühingu „Vaata Ukraina filme“ projektile „Kultuur vs sõda“!

Projekti "Kultuur vs. sõda" raames suunatakse kõik annetused heategevusfondile „Elu võit“ haiglate ja rehabilitatsioonikeskuste ruumide tehniliseks varustuseks Ukraina filmide linastamiseks, kus Ukraina Relvajõudude kaitseväelased läbivad ravi ja taastusravi.

28 märts 2024