Dokumentaalsete film-novellide linastus „Culture vs War”

Dokumentaalsete film-novellide linastus „Culture vs War”

25. augustil toimus kinos Sõprus traditsiooniline Ukraina Iseseisvuspäevale pühendatud dokumentaalsete film-novellide linastus „Culture vs War“

Linastus oli Ukraina kinoklubi Eestis raames korraldatud Ukraina organisatsioonide assotsiatsiooni Eestis poolt koostöös ühinguga “Dõvõs ukrainske!” (Vaata Ukraina filme) ja Ukraina Suursaatkonna Eestis kaasabil.

Linastusele saabusid traditsiooniliselt ka tähtsad külalised: Eesti erakorraline ja täievoliline saadik Eestis Maksym Kononenko, tuntud eesti-ukraina muusik ja laulja Ruslan Trochynskyi, -kreeka-katoliiklastest ukrainlaste hingekarjane isa Roman Kih ja Maardu kohaliku omavalitsuse esimees Mõkola Degtjarenko!

 

Filmide näitamine on osa komplekssest projektist “Kultuur sõja vastu”, mille algatas ühing “Dõvõs ukrainske!” tõe fikseerimiseks ja levitamiseks VF sõja kotha Ukraina vastu, mida näidatakse läbi Ukraina Relvajõududesse läinud tuntud loovisikute ja aktiivse vabatahtliku tegevusega tegelevate kultuuritegelaste võitluse lugude prisma kaudu.

 

Avades linastuse tänas kommunikatsioonidirektor Inna Hordienko Ukraina partnereid selle eest, et nad võimaldasid teostada seda projekti Eestis.

„Eile avasime Kadrioru Kunstimuuseumis fotonäituse, mille autoriteks on kinooperaator Serhii Myhalchuk ja abikaasadest dokumetalist-fotograafide Kostyantyni ja Vlada Liberovid. Me kutsume kõiki tulla ja vaadata neid fotosid, mis on oluliseks ukraina rahva vastaste VF kuritegude dokumentaalseks tunnistuseks. Täna me näitame filme-novelle selle fotonäituse autoritest ning tuntud kirjaniku ja muusiku Serhii Zhadanist ja tema bändist Antõtila. Need Ukraina loojad ja kultuuritegelased on alates esimestest täiemahulise sissetungi päevadest seadnud oma looming kaitsma oma riiki ja võitlema kõikide, ka siin saalis istuvate tuleviku eest”.

 

Assotsiatsiooni juhataja Volodymyr Palamar pöördus saalis vaatajate poole ja märkis, et täna kui ei kunagi varem peame ühinema selleks, et kaitsta oma riiki ning meie rahva keelt, kultuuri  ja traditsioone. „Ma olen tänulik meie vendadele ja õdedele eestlastele selle eest, et nad toetavad meid ja et nad võitlevad koos meiega demokraatlike väärtuste eest Euroopas ja maailmas. Eestlased mõistvad väga selgelt, mis on rahvusvahelise õiguse rikkumine, ning me oleme tänulikud, et nad algatasid rahvusvahelise tribunali selleks, et mõista kohut VF poolt Ukrainas toime pandavate kuritegude üle“.

Ukraina erakorraline ja täievoliline saadik Eestis Maksym Kononenko tervitas kõiki kohalviibijaid Iseseisvuspäeva puhul ja märkis, et igaüks meist on täna sõdur võitlustandril meie kultuurilise identiteedi eest.

„Meenutagem Churchilli sakramentaalset lauset, kui tema juurde tuldi sõja ajal eelarvega, milles polnud eraldisi kultuurile. Churchill küsis: „aga mille nimel me siis sõdime?“. Selles lihtsas lauses peitub väga sügav sisu, mida me praegusel ajal näeme ka ukraina realiteedis. Kuna see agressiivne sõda, mida venemaa alustas meie riigi vastu, see ei puuduta maad, isegi mitte inimesi, see puudutab kultuuri, kultuuripärandit ja kultuurikoode. Just seepärast peame kaitsma meie kultuuri iga päev suuremate pingutustega, suurema pühendumusega“.

 

Lisaks rõhutas ta suurt erinevust ukrainlaste ja venelaste vahel. „Eile ütles USA saadik Eestis härra George Peter Kent näituse avamisel väga olulise asja: „kui venemaa vastandab sõda meie kultuurile, siis peame meie vastandama meie kultuuri sellele sõjale“. Ma arvan, et selles peitub meie võidu võti ja saladus“!

 

Linastusele tulnud ukrainlaste ja eestlaste poole pöördus ka Eestis tuntud muusik ja laulja, bändi Svjata Vatra asutaja Ruslan Trochynskyi.

„Mul on palju loomingulisi sõpru, kes vahetasid oma pilli kuulipilduja või muu relva vastu, et kaitsta Ukrainat. Ent paljud neist kaitsevad Ukrainat ka teisel – kultuuri rindel. Kas vändates filme, esinedes heategevuskontserditel või sõjaväelaste ees. Kelle jaoks võimalus üheskoos laulda seda laulu tiivustab ja annab lootuse pöörduda koju elusana. Seepärast toetage meie kultuuritegelasi, õpetage oma lapsi nii, et nad ei unustaks oma keelt ja kultuuri!“

 

Täname kõiki vaatajaid, kes tulid linastusele, ühingut Dõvõs ukrainske, kogu filmi meeskonnale, muuhulgas režissöör Kadim Tarassovile ja produtsent Andrii Rizolile võimaluse eest näidata filmi Eestis, Denis Priimöele tõlke eest, Oleksandr Smirnovile, Valeriia Konievale ja Veronika Kukurudzale toetuse eest korraldamisel ning muidugi Kino Sõprusele külalislahkuse eest.

 

Täname imeliste fotode eest Jeliva Photography!

28 august 2023