Film, mis puudutab iga südant

Film, mis puudutab iga südant

Me nutsime ja naeratasime koos, vahetasime mälestusi ja sooje kallistusi, arutlesime ja jagasime muljeid – eile toimus Ukraina Filmiklubi Eestis raames Ukraina režissööri Akhtem Seitablajevi sõjadraama "Rahulik 21" linastus, mille esitles režissöör ise!

Meil on väga hea meel, et film ja kohtumine režissööriga äratasid nii suurt huvi - eile oli Kino Sõpruse saal vaatamata nädala esimese tööpäeva õhtusele ajale pilgeni täis.

Seansi avas Media LLC video "Vaikuse minut".

„Kohutavad kaadrid sõjast, vaenlase julmusest, ukrainlaste valust ja uskumatutest kaotustest, ägedast võitlusest oma vabaduse ja saavutuste eest ning loomulikult võidujanust. Sest me teame kindlalt, et võidame ja filmid, mida täna teile näitame, räägivad just sellest!" - nii esines publiku ees Assotsiatsiooni kommunikatsioonidirektor Inna Gordienko.

„Me vaatame dokumentaalnovelli tsüklist „Kultuur vs sõda“, mis räägib kuulsatest Ukraina kunstnikest, kes panid oma loomingu ootele ja läksid rindele kaitsma Ukrainat. Akhtem Seitablajev on üks neist. Kuulus Ukraina näitleja ja lavastaja liitus vabatahtlikult Ukraina relvajõudude vägedega ning pühendub Ukraina sõdurite motiveerivale toetamisele.“

Linastusele oli kutsutud ka Zaporižžja 110. territoriaalkaitse brigaadi sõdur Dmytro Serdjuk. Kinosaalis ei vaibunud tänuaplaus Dmytrole, kes kaotas rindel jäseme ja käib nüüd taastusravis Tallinna Keskhaiglas proteesi hoolduses. Assotsiatsiooni esimees ja Akhtem Seitablayev avaldasid Dmytrole suurt lugupidamist.

Assotsiatsiooni esimees Volodymyr Palamar esines sõnavõtuga ja tänas isiklikult Akhtemit ja Dmytrot, kes teadlikult läksid kodumaad kaitsma ja tänu kellele saavad ukrainlased Eestis rahus filme vaadata.

"Ma tahan öelda suur aitäh poistele, meie ukrainlastele, kes täna kaitsevad meie Ukrainat vaenlase eest ja annavad selle eest oma elu... Samuti tahan tänada Eesti rahvast ja Eesti elanikke, et nad toetavad meid ja annavad võimaluse ukrainlastele, kes sõja eest põgenedes Eestisse elama asusid, jääda ukrainlasteks! Nimelt: rääkida ukraina keelt, vaadate ukraina filme, hoida ukraina kultuuri,» märkis ta.

Silmapaistev lavastaja ja näitleja tänas omalt poolt ka kõiki eestlasi tohutu abi eest Ukrainale ning Assotsiatsiooni, mis võimaldas tuua ja näidata filmi „Mõrnõi-21“!

«Tahan tänada igat eestlast. Nii rahvuse kui ka vaimu poolest. Meie Ukrainas teame väga hästi, kui palju te olete teinud ja teete, ning oleme kindlad, mida te Ukraina toetamiseks ette võtate. Tänan teid, et aitasite meie sõdureid, mu vendi ja õdesid teiega siin võõrustada. Minu kodukoht Krimm on praegu okupeeritud, nagu ka osa Donbassist. Kuid ma tahan öelda, et minu maja uks on teie kõigi jaoks avatud. Ja järgmisel aastal unistan sellest ja usun, et me kohtume minu juures Bahtšisarais samasuguse hulgana," rõhutas Akhtem.

Linastus algas dokumentaalnovelli "Kultuur vs sõda. Akhtem Seitablayev" näitamisest, kus Akhtem on sündmuste kangelane. Tundub, et saalis polnud ainsatki inimest, kelle silmad poleks pärast selle novelli vaatamist pisaratest täitunud.

Seejärel esitles Akhtem oma filmi "Mõrnõi-21", mis räägib Luganski piirisalgast, mille võitlejaid separatistid ja Venemaa eriteenistused püüdsid tulutult veenda oma riiki reetma. Film põhineb tõestisündinud sündmustel, mis toimusid Ukraina sõja ajal 2014. aasta juunis.

Pärast filmi vaatamist said kõik soovijad esitada Akhtemile küsimusi ning oma emotsioone ja muljeid väljendada. Akhtem jagas üksikasju, kuidas sündis filmi idee, kuidas toimus suhtlus nende sündmuste tegelike kangelastega ning kuidas näitlejaid valiti... Eelkõige mainisid nad näitlejat Pavlo Li’d, kes hukkus eelmisel aastal sõjas, kuid jõudis mängida Akhtemi filmis ühte peaosa. Muuhulgas lõpeb film selle näitleja mälestuskaadritega! Paljud isiklikud huvitavad lood, eriti seoses rindel viibimisega venisid peaaegu kaheks tunniks, oli raske lasta režissööril minna. Siis olid autogrammid, selfid, kingitused.

Aitäh kõigile vaatajatele, kes linastusele tulid ja ühinesid loomingulise kohtumisega Akhtemiga!

Tänu teie annetustele on meil võimalik soetada veel mitu miinidetektorit ja saata need Ukrainasse, mis on hetkel mineeritud riik ja vajab neid seadmeid väga!

Eelmisel korral kogusime "Culture vs War" film-novellide linastusel 310 eurot ja 100 dollarit, sellel seansil - 505 eurot ja 200 grivnat!

Täname oma linastuste koostööpartnereid – ühingut „Vaata Ukraina kino“ ja ISTMEN FILMS, kogu filmimeeskonda, eelkõige Kadim Tarasovit, Andrii Rizolit, Akhtem Seitablayevit ja meie meeskonda: Denis Priimagit, Oleksandr Smirnovi, Oleksandra Rybnikovat, Valeria Konievat, Natalia Ševtšenkot ja Veronika Kukurudzat toetuse eest korraldamisel ning loomulikult Kino Sõprus külalislahkuse eest!

Täname fotode eest Jeliva Photography! Jaga neid ja märgi ennast!! Rohkem fotosid saab alla laadida siit.

5 september 2023