Ukraina Kaitsja Päeva puhuks

Ukraina Kaitsja Päeva puhuks

1. oktoobril kell 09:00 peatuvad ukrainlased Ukrainas ja kogu maailmas minutiks, et vaikimisega avaldada austust kaitsjate kangelastegudele, kes hukkusid kaitstes meie riiki ja rahvast! Eesti ukrainlased samuti langetavad austuses pea…

Me ei unusta kunagi nende eneseohverdust, kes andis oma elu Ukraina iseseisvuse ja suveräänsuse eest. Kangelased ei sure!

Eile, Ukraina Kaitsja Päeva puhul linastunud dokumentaalfilmi „Teisel pool rahu“ ajal austasid filmi vaatama tulnud ukrainlased ja eestlased hukkunuid TRO „Media“ autorite loodud minutilise video saatel.

Linastumise korraldas Ukraina Organisatsioonide Assotsiatsioon Eestis Ukraina Suursaatkonna Eesti Vabariigis kaasabil, üheskoos TRO „Media“ ja Ukraina Relvajõududega.

Assotsiatsiooni PR-direktor Inna Hordiyenko rääkis filmivõtete ideest ja realiseerimisest, mis toimusid Kõjivi oblasti Butša rajooni territooriumil lahingtegevuse piirkonnas alates 2022. aasta veebruarist.

„Kõik, mida te näete, on absoluutne tõde ja, kahjuks, see tõde on väga julm. Inimese psüühika keeldub võtmast vastu kogu tõde. Kuid on väga oluline teada, mis toimus okupeeritud territooriumidel. Ning ülioluline on näidata kogu maailmale seda, mida tõi endaga kaasa Ukrainasse „vene maailm“.

Kõnega vaatajatele esines Assotsiatsiooni juhataja Volodymyr Palamar, kes toonitas selle päeva olulisust ja rõhutas VF sõja Ukraina vastu kuritegude fikseerimise jätkamise vajadust:

„Me kogunesime täna vaatama filmi erilise päeva – Ukraina Kaitsja Päeva, samas ka Ukraina Kasakate ja Ülestõusuarmee Päeva ning Jumalaema Katte Päeva eel. Sel päeval me meenutame mitte ainult tänapäeva kangelasi, kes kaitsevad meie riigi piire agressorriigi eest, vaid ka Ukraina Ülestõusuarmee veterane ja kaugeid eellasi kasakaid, kes veel tollel ajal võitlesid iseseisvuse eest. Kasakate kaitsepühakuks oli Püha Jumalaema, keda nad nimetasid nende kaitsjaks. Jumalaema Kate kaitseb meie kaitsjaid täna. Koos kõikide ukrainlastega nad paluvad Püha Jumalaema anda Ukrainale rahu. Kuid sellest ei piisa – me peame tegema kõike, et venemaa saaks karistatud! Selleks peame maksimaalselt fikseerima vene armee sõjakuritegude tagajärgi… Sellised filmid, nagu „Teisel pool rahu“, „Minu sõda“, „Kultuur sõja vastu“, mida juba näidati selles kinos ja, ma loodan, et ka paljudes kinodes üle maailma, dokumenteerivad venelaste kuritegusid, ja saavad olema tõenditeks nende karistamisel rahvusvahelises kohtus! Venemaad peab peatama Ukrainas selleks, et mitte peatada seda edaspidi Eestis. See on meie ühine asi – kaitsta meie riikide tulevikku!“.

 

Ukraina saadik Eestis Maksym Kononenko esines võimsa kõnega, mille järel oli raske hoida tagasi pisaraid ning uskuda, et Butšas toimepandu – see polegi õudusfilm, vaid reaalsus – õitsev noor linn, mis „tardus kannatustes vene okupantide hirmutegudest“:

„Seda, mis toimus Butšas, uuritakse. Ühel päeval annavad Ukraina justiits ja Rahvsuvaheline Kriminaalkohus oma hinnangu veen loomategudele. Olen veendunud, et karistus leiab süüdlasi. Kuid igaüks, kes on seal isiklikult käinud, kes tundis surmahõngu, millest Butša oli läbi imbunud, kes astus üle kiriku läve, kus jutustatakse tragöödiast, ja juba ilma igasuguse kohtuotsuseta kohemaid tundis: see oli genotsiid. See on kõige barbaarsem inimeste hävitamise vorm selle eest, et nad on oma rahva esindajad, selle eest, et nad kannavad ukrainluse geeni – vastupidamise, väärikuse ja vabaduse geeni.

Dokumentaalfilm „Teisel pool rahu“ jutustab Butša veresaunast. Faktidega, kaadritega, sõnaga. See on keeruline jutustus. Seda on keeruline jutustada, keeruline vaadata, keeruline kuulata. Kuid see on vähim, mida me saame teha venelaste kuritegude ohvrite heaks: mäletada neid ja viia tõde sellest sündmusest kõikide elavateni.

Lisaks tervitas Ukraina saadik Eestis kõiki kohalviibijaid Ukraina Kaitsja Päeva puhul.

„Just nemad seisavad praegu meie ja vene kuritegude õuduste vahel. Just nemad kaitsevad meie elusid, meie vabadust ja julgeolekut, vahel enese omade hinnaga. Au ukraina sõjaväelastele ja kaitsku neid Jumal!“

 

Täname kõiki, kes külastas seda filmilinastust ning ootame järgmistele!

Täname Kino Sõprust külalislahkuse eest.

 

Au Ukrainale! Au selle kaitsjatele!

1 oktoober 2023