Autasude üleandmise tseremoonia Ukraina Suursaatkonnas

Autasude üleandmise tseremoonia Ukraina Suursaatkonnas

Möödunud reedel osalesid Assotsiatsiooni esindajad veel ühel autasude üleandmise tseremoonial Ukraina Suursaatkonnas Eesti Vabariigis.

Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenski poolt annetatud Teenetemärgi II järgu ordeni pälvis seekord Eesti tuntud poliitik, Riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson. Auhinna andis pidulikult üle Ukraina suursaadik Eestis Maksym Kononenko.

Marko kõne oli niivõrd emotsionaalne, et kõik kohalviibijad lihtsalt ei suutnud pisaraid tagasi hoida... Marko oli just äsja tulnud tagasi Ukrainast ja tõi rindelt lipu, millele olid alla kirjutanud 80. Galiitsia Üksiku Ründedessantbrigaadi, 21. Üksiku motoriseeritud brigaadi ja teiste üksuste sõdurid, lisaks ta tõi teate oma ukrainlasest sõbra hukkumisest...

„Naasin eile ühelt oma raskeimalt reisilt Ukrainasse. Kolme päeva jooksul külastasin mitut Kupjanski lähedal sõdivat üksust ja palusin neil kirjutada eestlastele sõnum. Üks KOT-i kutsungiga sõdur kirjutas sellele lipule „Ma armastan teid kõiki, ent üle kõige armastan Ukrainat!“... Kahjuks paar päeva enne seda hukkus üks mu parimaid sõpru. Ma sooviksin anda au kõikidele Ukraina kangelastele, kes on selles sõjas langenud“.

Marko Mikhelson veedab uskumatult palju aega Ukrainas ja mitte ainult Ülemraada seinte vahel, vaid ka vahetult rindel. Ta kohtub Ukraina sõjaväelastega, toetab nende võitlusvaimu, suhtleb nendega praegu eesliinil esinevate probleemide üle. Ta kogub seda infot selleks, et anda oma parlamendi kaasliikmetele edasi, miks on nii vajalik Ukrainat edasi toetada ja mida täpselt meie riik vajab oma kaitsevõime tugevdamiseks! Ta annab Eesti ja Euroopa meediale tohutul hulgal intervjuusid ja kommentaare (varem oli Marko elukutseline ajakirjanik), et selgitada kogu maailmale, miks on Ukrainal vaja rohkem relvi ja laskemoona vaenlase võitmiseks.

Ukraina organisatsioonide Assotsiatsioon on Marko Mihhelsoniga koostööd teinud juba pikemat aega ning on oma töö raames korduvalt poliitiku poole abipalvega pöördunud. Ta on alati leidnud aega kohtumitseks, Eesti poliitikutest oli tema esimene, kes toetas Ukraina kinoklubi Eestis selle loomisest peale. Seetõttu on meil ülimalt hea meel, et meie riik tunnustas selle inimese teeneid ja tema panust Ukraina vabadusvõitlusse.

Täname Markot pingutuste ja väsimatu töö eest Ukraina huvides, algatuste eest Ukraina küsimuste propageerimisel rahvusvahelistel platvormidel! Me hindame seda ja jätame alatiseks meelde!

4 märts 2024