Eesti ja Ukraina laste ühiskontsert

Eesti ja Ukraina laste ühiskontsert

Esimesel jõulupühal oli Tallinna Jaani kirikus jumalateenistuse järel Eesti-Ukraina kontsert, mille juured olid suvises meie koguduse ja Ukraina noorte keelelaagris Saaremaal.

PIIA AASMÄE kirjutab:

„Esimesel jõulupühal toimus kohe pärast jumalateenistust Eesti-Ukraina ühendkoori väike jõulukontsert. Kontsert oli armsaks jätkuks suvel toimunud Eesti-Ukraina keelelaagrile, millele järgnes väike etteaste kooliminejate jumalateenistusel Tallinna Jaani kirikus. Sealt edasi oli nii eestlastel kui ka ukrainlastel raske leppida sellega, et koos oldud aeg hakkab läbi saama ja aeg on oma toimetuste juurde minna.

Laagris osalenud ukrainlanna Tetyana Klimenko tegi ettepaneku, et võiksime korraldada ühise jõulukontserdi: Tallinna Jaani koguduse noored ja Ukraina pühapäevakooli „Nadija“ lapsed ja noored. Jaani koguduse laste muusikaringi juhendaja Sirli Karro haaras ettepanekust rõõmsalt kinni ja hakkas tegutsema.

Koostati repertuaar, leiti harjutuskoht ja vabad ajad ning tehti üleskutse lauljatele. Järgnes kahe kuu pikkune harjutusperiood: kord Jaani koguduse Lastekodu tänava muusikasaalis, kord ukrainlaste pühapäevakoolis.

Päris lõpusirgel selgus, et meie kontserti tuleb ilmestama perekond Trochynskyi. Õpetaja Annely Neame valmistas kibekiiresti kontserdi kuulutused, mis said viidud ukrainlaste majutuskohtadesse ja välja pandud linnaruumi.

Õpetaja Jaan Tammsalu tegi ettepaneku kontsert lõpetada ühise koogisöömisega. Selleks moodustati kooginaiskond, kes ei andnud milleski alla. Laual ei tohtinud olla ühtegi plastmassnõu ega midagi juhuslikku. Väikesed päkapikud meisterdasid 50 vahaküünla-piparkoogipakki, et kõik osalised saaksid tänatud ja meeles peetud.

Ja siis juhtus üks väike jõuluime, nimelt koputas uksele kuus jõulutähte, lootes endale meie kirikus kodu leida. Täpselt kuuest jõulutähest me olimegi unistanud. Ja nad tulid ja leidsid endale koha just nende tublide inimeste kodudes, kes seda lõppkontserti olid vedanud.

Kirikust lahkudes jäi kõlama mõte, et see pole veel kõik. Küllap me varsti kuuleme, kuidas kogudus järgmises ettevõtmises saab osaleda.“

EELK Tallinna Jaani kogudus ja kirik

30 detsember 2022