Külastasid Assotsiatsiooni erilised külalised

Külastasid Assotsiatsiooni erilised külalised

Eile külastasid Assotsiatsiooni erilised külalised ja me ei saa seda uudist jagamata jätta. Siiamaani on raske uskuda, et need inimesed olid meie kõrval – meie tõelised kangelased, meie Mariupoli kaitsjad, meie legendaarsed Ukraina Rahvuskaardi 12. Aasovi eriotstarbelise brigaadi võitlejad - Illya Samoilenko ja Arseniy Fedosyuk!

Arukad, haritud, aatelised, terava õiglustunde ja pühendumusega oma kodumaale – nad on meie rahva tõelised õied. Oleme ülimalt uhked, et sellised poisid on Ukraina pojad. Raske on väljendada sõnadega emotsioone, mis sel kohtumisel haarasid Assotsiatsiooni meeskonna liikmeid ja vabatahtlikke.

Brigaadi "Azov" ohvitserid kaitsesid Mariupoli, viibisid Azovstalis, misjärel nad läksid käsu kohaselt koos kaaslastega vangi, kust nad said naasta Ukrainasse alles 2022. aasta septembris.

Azovstali kaitsjad vestlesid meeskonnaliikmetega ja rääkisid oma „sõjateekonnast“. Kohtumisel osalesid ka isa Roman Kikh – Ukraina kreekakatoliiklaste pastor Eestis ja Soomes ning Ihor Ostash – välisministeeriumi eriülesannete saadik. 

Meeskonna ja külaliste küsimusele, mis plaanid võitlejatel edasiseks eluks on, meenutati lugu Mariupolist leitud tüdruku päevikust, kuhu oli kirjutatud „aasta plaanid“. Mille peale nende kamraad ütles ja kirjutas peale: „jääda ellu“! Samuti rõhutasid nad, et nende põhiülesanne on sõjaväkke naasmine ning peaaegu kõik, kes olid juba vangistusest vabanenud, on juba pöördunud sõjaväkke tagasi.

Aasovi kuulsusrikkad sõdalased tänasid Assotsiatsiooni sooja vastuvõtu, Ukraina rahva toetuse ja vabatahtliku tegevuse eest, mida Assotsiatsioon on alates 2014. aastast jooksvalt läbi viinud. Ühtlasi avaldati tänu Assotsiatsiooni esimehele Volodymyr Palamarile abi eest nende Eesti visiidi korraldamisel ja tingimusteta pühendumise eest Ukrainale! Ja tänutäheks kinkisid talle ja meeskonnaliikmetele AZOV lipu!

Nüüd hoitakse seda reliikviat Assotsiatsiooni ruumis ja see tuletab meile meelde, et sõda jätkub, et Ukraina vajab endiselt abi ja et me peaksime tegema kõik endast oleneva, et need poisid tunneksid meie õlga enda kõrval ja teaksid, et me mäletame nende kangelastegu ja et see on meie ühine võitlus vaenlase vastu!

Illya Samoilenko, kutsungiga „Gandalf“, on „Azovi“ luurevalitsuse ohvitser, kes astus armeesse juba 2015. aastal. 2017. aastal lendas Illya omaenda miini peal õhku. Siis kaotas ta vasaku käe kuni randmeni ja parema silma. Ravi ja taastusravi olid rasked, võitleja käsi asendati titaanterasest mehaanilise proteesiga, silm klaasproteesiga. „Gandalf“ aga naasis üksusesse ja õppis isegi paremast õlast tulistama, sihtides vasaku silmaga.

Tänu oma hiilgavale inglise keele oskusele ja kõrgharidusele (Illya on elukutselt ajaloolane) sai Illya kuulsaks Azovstali kaitsmise ajal tänu vabale suhtlusele rahvusvahelise meediaga, andes 8. mail 2022. a Azovstali keldritest ainulaadse pressikonverentsi otseülekandes. Mariupoli kaitsja valdab vabalt inglise keelt, õppis Kiievi Rahvusülikooli ajalooteaduskonnas ja unistab pärast sõja lõppu õpingud lõpetada.

Arseniy Fedosyuk, kutsungiga "Protsess", on "Azovi" brigaadi sõdur, Illya võitluskaaslane, ta on ka elukutselt ajaloolane, samuti on ta sõdinud aastast 2014 (oli Ilovaiski all), pidas samuti kaitset Mariupolis ja „Azovstalis“ koos oma võitluskaaslastega ning sattus seejärel vangi. „Protsess“ sattus koos teiste sõduritega ajutiselt okupeeritud Olenivkasse, kus Venemaa korraldas terrorirünnaku ja tappis palju Ukraina sõjavange. Seejärel viidi ta Taganrogi, kust ta pärast vangide vahetust Ukrainasse naasis. Teenistuse ajal sai ta korduvalt haavata, muuhulgas šrapnelliga. Ta oli lühikest aega välismaal taastusravis.

Koos „Azovstali“ Kaitsjate Perede Ühenduse esindajatega hoiavad Illya ja Arseniy maailmas üleval „Azovi“ ja Olenivka teemat, kohtuvad maailma poliitiliste liidritega, et rääkida oma üksuse sõjalisest teest ja vene-Ukraina sõja tegelikkusest ning meenutada Mariupoli garnisoni vange.

Kahjuks on kuni 900 Mariupoli kaitsjat endiselt Venemaal vangistuses.

Eesti visiidi käigus külastasid Illya ja Arseniy Eesti parlamenti, kus andsid Riigikogu liikmetele üle Ukraina lipu, millel oli „Azovi“ brigaadi ülema kolonelleitnant Denys Prokopenko allkiri ja nende moto – „Aud pole olemas ilma võitluseta“ tänutäheks sellele riigile tema piiramatu toetuse eest! Samuti kohtusid "Azovi" võitlejad koos Assotsiatsiooni esimehega Ukraina suursaadikuga Eestis Maksym Kononenkoga!

Kohtumise lõpus kinkis Assotsiatsiooni meeskond Azovi võitlejatele „kasakaristi“ ripatsiga käevõrud mälestuseks ukraina kogukonna külastamisest Eestis ja soojast kohtumisest, mis jääb igaveseks meie südametesse.

Koos võidule! Au kõigile meie vapratele sõduritele! Au Mariupoli ja Azovstali kaitsjatele!

25 jaanuar 2024