Ukraina Iseseisvuspäevale pühendatud fotonäituse avamine

Ukraina Iseseisvuspäevale pühendatud fotonäituse avamine

Eile avati pidulikult Ukraina Iseseisvuspäeva puhul ühingu Dõvõs ukrainske poolt algatatud projekti „Culture vs War" raames fotonäitus. Meil on au esitada seda projekti Eestis ning täname meie Ukraina partnereid, kes usaldasid meile selle missiooni!

 

Kutsume kõiki ukrainlasi ja eestlasi külastada fotonäitust „Kultuur sõja vastu“, mille autoriteks on tuntud kinooperaator ja Ukraina Relvajõudude sõjaväeteenistuja Serhii Myhalchuk ning abikaasadest dokumentalist-fotograafid Kostyantyn ja Vlada Liberovid! Fotonäitus kestab kuni 10. septembrini kaasa arvatud Kadrioru Kunstimuuseumis

 

Näituse avamisele saabusid tuntud külalised: ukraina laulja, Eurovisioon-2004 võitja Ruslana Lyzhychko, Ukraina erakorraline ja täievoliline saadik Eestis Maksym Kononenko, USA suursaadik Eestis George Peter Kent, Rootsi Saatkonna missioonijuhi asetäitja Maria Weimer, endine Riigikogu liige Tarmo Kruusimäe, ukraina kunstnik Dmitry Dobrovolsky, ukraina muusik ja laulja Ruslan Trochynskyi, Eesti kreeka-katoliiklastest ukrainlaste hingekarjane isa Roman Kikh, Eesti poliitikud ja valitsusasutuste esindajad, ukraina kogukonna liikmed ja Ukraina põgenikud Eestis!

 

Tervitussõnadega kõikide kohalviibijate poole pöördus Assotsiatsiooni juhatuse liige Volodymyr Palamar ning tänas kõiki, sealhulgas eestlasi, kes tulid Kadrioru muuseumisse, et jagada ukrainlastega Ukraina Iseseisvuse taastamise püha! Ta teatas, et projekti kangelasteks on tuntud Ukraina loojad ja kultuuritegelased, kes panid oma loomingulise tegevuse pausile, et kaitsta oma riiki. „Isiklike lugude, mõtiskluste ja reaktsioonide sündmustele tutvustavad loominguinimesed maailmaüldsusele Ukraina kultuuri väärtusi ja tähendusi, mis aitavad ukrainlasi osutada vastupanu agressorile.

 

Assotsiatsiooni kommunikatsioonidirektor Inna Gordienko rääkis fotonäituse autoritest, kes täiemahulise sissetungi esimestest päevadest töötavad rinde kuumimates kohtades, et fikseerida ja levitada maailmas tõde selle jubeda sõja kohta.

„Need fotod tungivad hinge, mõistus keeldub viimseni vastu võtmast sõja julma ja inimvaenulikku reaalsust. Ent, esitatud fotod on olulisteks dokumentaalseteks tõenditest venemaa kuritegudest ukraina rahva vastu ning me peame üles kutsuma võimalikult palju inimesi külastama seda näitust!“

Ukraina erakorralise ja täievolilise saadiku Eestis arvates Embassy of Ukraine in the Republic of Estonia, on näitus „Culture vs War” veel üheks võitlustandriks selles identiteedisõjas, milles Ukraina on võitmas. „Selles sõjas asub kultuur erilisel kohal. See on ühtaegu nii ohver kui relv. Meie rahvas ei tohi lubada vene barbaritel hävitada meie kultuuripärandit ning usurpeerida meie identiteeti, selle asemel, relvastudes keele ja kultuuriga, peab ta alatiseks seisma oma õiguse eest eksisteerida, õiguse eest sõltumatult areneda ning vabalt valida oma tee“.

USA suursaadik Eestis, U.S. Embassy Tallinn, Estonia omakorda märkis, et kogu oma ajaloo vältel on venemaa tegutsenud ühe stsenaariumi järgi: hävitab ja omastab nende rahvaste kultuuri, keda ta anastab.

„Nii on Ukrainaga praegu, nii oli Eestiga minevikus, alates Ivan Julmast ja Peeter Esimesest. Irooniliselt toimub näituse avamine palees, mida ehitati just Peetri käsul, kes hõivas Eesti maa. Seega, kõikide vahenditega tuleb osutada vastupanu ning nii Ühendriigid kui Eesti kui kõik muud riigid peavad aitama Ukrainat nii palju kui vaja“.

 

Teist aastat järjest tähistavad kümned tuhanded ukrainlased Iseseisvuspäeva täiemahulise sõja tõttu Eestis, kes jätkuvalt igakülgselt toetab Ukrainat.

Seepärast otsustasime taaskord tänada Eesti kodanikke ja valitsust ning algatasime Ukraina Rahvuslik Rekordite Register auhindade kätteandmise Eesti sotsiaalsektorile suurima tööga hõivatud ukrainlaste osakaalu eest ajutiselt välismaale asunud ukrainlaste seas. Ukraina Rahvuslike Rekordite Registri esindaja Eestis Denis Priimagi andis pidulikult diplomi Integratsiooni Sihtasutuse direktorileDmitri Moskovtsevile, Sotsiaalkindlustusameti peadirektorile Маret Maripuule, Eesti Töötukassa juhatajale Meelis Paavelile ja Assotsiatsiooni juhatajale Volodymyr Palamarile kaasabi eest selles nominatsioonis ukraina kogukonna poolt!

Täname imelise muusikalise saate eest Ukraina Rahvapillide Ansamblit Dibrova Olena Duminika Алёна Михальчун juhatusel. Meie andekate muusikute esinemine puudutas kõiki fotonäituse avamise külalisi ning lõid vaidlematult kordumatu õhustiku sellesse päeva. Eesti rahvahümn „Ta lendab mesipuu poole“ ja Ukraina rahvahümn „Oi u luzi tšervona kalõna“ kõlasid Kadrioru palee saalis ühislauludena!

 

Täname kõiki, sõbrad! Täname Kadrioru muuseumi juhtkonda, eelkõige Aleksandra Murret selle eest, et andsite võimaluse korraldada näitust ning pakkusite külalislahkelt kohta sellele olulisele üritusele Ukraina jaoks erilisel päeval!

 

Rohkem fotosid – vaadake meie Facebook´i lehel

 

Projekti „Kultuur sõja vastu“ lõi Ühing „Kaasabi Ukraina kinokunsti arengule – vaata Ukraina kino!“ Euroopa Liidu Ukraina esinduse, Ukraina Välisministeeriumi, Fondi "МHP -Gromadi” ja ettevõtte "Vavilon" toetusel.

 

Elagu Ukraina!  Elagu meie kangelased-loovisikud! Ühsekoos võidu poole!

25 august 2023