Kindralleitnant Johannes Kerdi mälestusmärgi avamine

Kindralleitnant Johannes Kerdi mälestusmärgi avamine

Assotsiatsiooni juhataja Volodymyr Palamar võttis osa kindralleitnant Johannes Kerdi mälestusmärgi avamise ametlikus tseremoonias Võru linnas! Mälestusmärgi disaini töötas välja tuntud Eesti skulptor Aivar Simson.

 

Sündmusel viibisid Eesti kaitseminister Hanno Pevkur   #pevkur, Eesti Kaitsejõudude juhataja kindral Martin Herem, Kaitseliidu ülem kindralmajor Riho Ühtegi, Eesti ühiskonnategelane Kalev Naur, Eesti kreeka-katoliiklastest ukrainlaste hingekarjane isa Roman Kikh ja muud ukraina kogukonna esindajad.

 

Kindralleitnant Johannes Kert oli ja jääb Eesti tuntud isiksuseks. 1996–2000. aastatel oli ta Eesti Kaitseväe juhataja. Muuhulgas oli Eesti maaväe ülem 2001-2002 ja Eesti sõjaline esindaja NATO ja Euroopa Liidu juures 2002-2008.

Eesti patrioodi elutee lõppes 2021. aastal, kui ta oli vaid 63-aastane...

Täna öeldi silmapaistva kindrali mälestussamba avamistseremoonial palju sooje sõnu ja meenutati tema eluteed! See inimene andis uskumatult suure panuse oma riigi arengusse, kuid lisaks aitas Johannes Kurt Ukraina rahval kaitsta oma iseseisvust alates 2014. aastast – Venemaa Ukraina-vastase sõja algusest. Ta oli üks MTÜ Vaba Ukraina asutajatest!

 

"Johannes Kert jääb minu mällu alatiseks kui Ukraina ja selle rahva sõber. Ta õppis Ukrainas ja tutvus meie rahva ajalooga, mille siirus ja lahkus, iseseisvusiha sarnanevad väga eestlaste omadustega. Olles riiklikel ametikohtadel toetas Johannes Ukrainat ja aitas kaasa mitmesugustele algatustele, mis olid suunatud ukrainlaste võitlusele Venemaa agressiooni vastu,“ ütles Assotsiatsiooni juhataja Volodymyr Palamar.

Täname kutse eest tseremooniale ja võimaluse eest austada Eesti riigimehe mälestust, kes väärib nii Eesti kui ka Ukraina rahva suurt austust.

22 august 2023